Jari Mikkola

Jari Mikkola

Jari Mikkola pääsi maistamaan rock and rollin makeaa hedelmää jo varhain lapsuudessa viisi vuotta vanhemman isoveljen rock-harrastuksen kautta. Mikkolat muuttivat Rovaniemelle Etelä-Suomesta vuonna 1976, mutta jo vuotta aiemmin perhe oli saanut pitkäaikaislainaksi akustisen kitaran, jolla täysin soittotaidoton Jari innokkaasti sormet rakkuloilla tapaili Eddie Cochranin, Elvis Presleyn ja Hurriganesin kappaleita.

1980-luvun taitteessa Jari sai kitaransoittoon perusvinkkejä parilta sukulaismieheltä oppien perussoinnut, virittämisen ja muutaman kappaleen. Markku-Enolta hän sai jopa lainaksi itse tehdyn sähkökitaran, jonka sitten kytki Helvar-putkiradioon. Isoveli Juha kuului Rovaniemen ensimmäisen aallon punkkareihin, ja näin myös Jari innostui teini-iän kapina-asenteen kautta punk-rockin kuuntelijaksi ja lopulta punk-kitaristiksi.

Aivoproteesi

Kuultuaan 1980-luvun alkuvuosina Exploitedia, Dead Kennedysia ja Bad Brainsia Jari hurahti hc-punkiin ja sen koko maailmaan. Kotimaisista kolahtivat torniolainen Terveet Kädet ja helsinkiläinen Lama. Hankittuaan ensimmäisen oman sähkökitaran vuonna 1981 syntyi jo seuraavana myös ensimmäinen oikea yhtye, Aivoproteesi. Debyyttikeikan bändi heitti seuraavana keväänä. Ennen lopettamistaan vuonna 1985 kokeellisia ja melodisiakin loppuaikoinaan soittanut Aivoproteesi oli ehtinyt tehdä kymmeniä keikkoja akselilla Rovaniemi-Helsinki. Yhtye pääsi mukaan legendaariselle, sittemmin jo pari kertaa uudelleenjulkaistulle ”Yalta hi-life” -kokoelma LP:lle jääden yhtyeen aktiiviaikojen ainoaksi viralliseksi julkaisuksi. Aivoproteesia voidaan kuulla myös 2009 julkaistulla Punk ja Yäk -kokoelmalla. Jari saa sähköpostitse edelleen vuosittain Aivoproteesia koskevia kysymyksiä ympäri maailmaa, ja onpa muutama halukas julkaisijakin osoittanut kiinnostusta.

Greenhouse AC

Aivoproteesin ohella Jarilla oli käynnissä muitakin lyhytikäisiä bändiprojekteja, ja etenkin lopettamisen jälkeen. Bändejä olivat mm. Kolmas Testamentti, Mäläggish, Ceremony ja P-kiväärit. Muutamassa kokoonpanossa Jari kokeili myös päälaulajan ja rumpalin hommia, mutta varsin vaatimattomalla menestyksellä. Vuonna 1987 Jari perusti yhdessä Juha ”Jussi” Nykäsen kanssa Greenhouse-yhtyeen, jonka tyylisuunnaksi muodostui kitaravetoinen, punkin sukuinen indie-rock, joka oli muuallakin maailmalla kovassa nousussa. Innostusta saatiin mm. The Replacementsin, Hüsker Dün ja The Eastern Parkin musiikista. Etuliite AC lisättiin nimeen vuonna 1992 erotukseksi muista Greenhouse-nimisistä yhtyeistä. Ensimmäinen omakustannesinkku ilmestyi vuonna 1990, ja levytyssopimus allekirjoitettiin jo seuraavana vuonna Stupido Twins Recordsin kanssa. 1990-luvulla yhtye julkaisi yhteensä neljä albumia ja muutamia pienempiä levyjä. Kolme levyä julkaistiin myös Saksassa sekä muutama yksittäisjulkaisu USA:ssa ja Ranskassa. Lukuisten kotimaankiertueiden lisäksi Greenhouse AC kiersi useaan otteeseen Euroopan eri maissa. Yhtyeen videoita ovat kuvanneet mm. Kimmo Valtanen ja Tomi Putaansuu. Yhtyeen viimeisin kokoonpano on esittänyt Funhouse5-projektinimellä Stoogesin ja MC5:n tuotantoa. Greenhouse AC:n toiminta hiipui 2000-luvun alussa, mutta yhtye on heittänyt keikkoja erikoistilaisuuksissa.

Desert Planet

1990-luvun lopulla Mikkola alkoi opiskella Lapin yliopistossa audiovisuaalista mediakulttuuria, ja sitä kautta tietokone sai entistä keskeisemmän roolin hänen taiteellisissa aktiviteeteissa. Vuonna 2001 entinen Jalla Jalla -mies Jukka Tarkiainen pyysi Mikkolaa tekemään musiikkivideon aloittamalleen sooloprojektilleen nimeltä Desertplanet.com, joka vakiintui pian muotoon Desert Planet. Koska kyseessä oli tietokoneperustainen elektroninen musiikki, Mikkola vastasi innokkaasti kutsuun liittymään Desert Planetin toiseksi vakituiseksi jäseneksi. Yhtye aloitti myös keikkailun.
Pari vuotta myöhemmin Desert Planettiin liittyi kolmanneksi jäseneksi keikkojen live-projisoinnista vastaava video jockey eli VJ Antti Hovila.

Desert Planet toimii mediataiteen ja pop-musiikin välimaastossa; esimerkiksi musiikkivideot ovat olleet alusta lähtien keskeisessä roolissa yhtyeen profiilin rakentamisessa. Yhtyeeltä on tähän mennessä ilmestynyt 7 albumia, yksi USB-muistitikku – Suomen ensimmäinen musiikin saralla – sekä multimedia-www-sivusto. Vuonna 2005 Desert Planet sai Lapin läänin taidepalkinnon. Desert Planet on tehnyt useita Euroopan kiertueita, esiintyen Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Sveitsissä, Itävallassa ja Venäjällä.

Nuorena miehenä sain punk-rockista kipinän omaehtoiseen ja ennakkoluulottomaan musiikin ja taiteen tekemiseen. Mielestäni sama kipinä on edelleen läsnä kaikessa tekemässäni musiikissa ja taiteessa”, Mikkola toteaa.

Jari Mikkola
Paikkakunnat: Rovaniemi
Aktiiviura: 1970-luku, 1980-luku, 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: elektroninen populaarimusiikki, punk rock, rock, tekno
Soittimet: kitara, tietokone
Yhtyeet: Desert Planet
Funhouse 5
Kolmas Testamentti
Mäläggish
Seattle Shave
P-Kiväärit
La Ceremonie
Greenhouse AC
Aivoproteesi
Death Disco
Offside Reidars
Muuta: Valokuva vuodelta 1984. Julkaistu Jari Mikkolan luvalla.