Ari Hietala

Ari Hietala on tullut rovaniemeläisille tutuksi taitavana heavy-kitaristina ja laulajana sekä viime vuosina myös Musiikkimestarit-liikkeen asiantuntevana myyjänä. Hän syntyi Pohjanmaan Laihialla ja aloitti 14-vuotiaana samanikäisten kavereidensa innoittamana kitaransoiton. Lisäpontta soittohommiin antoi myös kaverin isoveljen bändi, jonka harjoituksia kaverukset seurasivat silmät ja korvat tarkkana ikkunan takaa.

Akustinen Landola jäi sivuun, kun Hietala sai hankittua kesätyörahoillaan sähkökitaran Vaasan Unisoundista. Uusi soitin oli Epiphonen metallinhohtomusta Flying V, jonka hän kytki Ibanezin satawattiseen vahvistimeen ja samanmerkkiseen TS10-säröpedaaliin. Tällä arsenaalilla nuori heavymuusikko soitteli vuorotellen kaverinsa kanssa levyjen mukana: Manowaria, Rainbowta, Gary Moorea ja muita 80-luvun tunnettuja heavy-bändejä ja artisteja. Kappaleiden opettelu tapahtui korvakuulolta, nuotteja tai muita kirjallisia apuvälineitä ei käytetty.

Hietalan ensimmäinen bändi oli Laihian seurakunnan yhtye Namika, jota seurasivat lukuisat eri kokoonpanot, joista mainittakoon muun muassa Invasion, Holy Traitor ja Stalin, jossa hän soitti rumpuja. Vuosina 1992–2003 toiminut Mindscape julkaisi vuonna 1991 omakustanteen. Muutettuaan vuonna 1995 Vaasaan Hietala elätti itseään parturikampaajana ja lauloi vapaa-aikanaan Enormityssä, jonka repertuaari koostui Yngwie Malmsteen-tyylisistä cover-kappaleista.

Rovaniemelle Hietala muutti vuonna 2003 ihastuen kaupungin välittömään ilmapiiriin. Sosiaalisena persoonana hän tutustui jo seuraavana vuonna paikallisiin muusikoihin Lappia-talon suuressa Lust of rock -tapahtumassa. Hietala saikin mieluisan pestin Cafe Tivolista, jossa hän työskenteli yli viiden vuoden ajan milloin dj:nä, milloin roudarina ja ääni- ja valoteknikkona. DJ-uran mieleenpainuvin juttu oli Hietalan mukaan pistää Lordin Hard rock hallelujah soimaan viisuvoiton varmistuttua: koko Tivoli ”räjähti”. Toinen ikimuistoinen kokemus oli hoitaa Hanoi Rocksin haastavaa valopöytää. Vuodesta
2008 Hietala on työskennellyt em. soitintarvikekaupan myyjänä.

Kenties parhaiten Hietala tunnetaan Rovaniemellä Brian Johnson Big Bandin "Angus Youngina", sillä yhtye esittää AC/DC: kappaleita. Hietalan itsensä mukaan hän oli omaksunut Youngin lavamaneerit jo 80-luvulla legendaariselta Let there be rock -videotallenteelta. Lisäksi hänellä on bändi nimeltä Sinfect, joka soittaa Hietalan omia sävellyksiä. Lähiaikojen suunnitelmissa on myös käynnistää Iron Maiden-projekti.

Päiväntyön ja musisoinnin ohella mainiosti Lapissa viihtyvä Hietala harrastaa monipuolisesti liikuntaa. Tämä on välttämätöntä, sillä muuten "puhti loppuu keikalla jo kolmannen biisin alussa".

Ari Hietala
Taiteilijanimi: Arppa
Paikkakunnat: Rovaniemi, Laihia
Aktiiviura: 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku (1990 - )
Tyylisuunnat: heavy rock, rock
Soittimet: kitara, laulu
Yhtyeet: The Bilebändi
Brian Johnson Big Band
Sinfect
Devilstomp