Tuovi Saukkoriipi

Tuovi Saukkoriipi syntyi kahdeksanlapsiseen perheeseen Saukkoriipin kylässä Pellossa. Musiikki oli lähellä hänen sydäntään jo pikkutyttönä. Hän opetteli ulkoa iskelmiä ja lauloi päivän hittejä pientä korvausta vastaan sukulaisilleen. Laulaminen oli yksi Tuovin elämänsä tavoitteista ja ala-asteella hän liittyikin koulun kuoroon. Myöhemmin Tuovi aloitti tanssilavakeikkailun. 1980-luvun Lappi tarjosikin riittämiin hyviä keikkapaikkoja: tunturihotellit keväisin ja syksyisin ja tanssilavat kesäaikaan. Lopulta Tuovi jäi virkavapaalle päivätyöstään ja siirtyi kokonaan esiintyväksi artistiksi.

1990-luvulla Tuovi teki ensimmäiset levytyksensä Tatsia Musiikille. Samaan aikaan hän alkoi saavuttaa valtakunnallista tunnettavuutta esiinnyttyään Tulisuudelman kaltaisissa television musiikkiohjelmissa. Tuovin mukaan TV-esiintyminen MTV3:n Saint-ohjelmassa Rovaniemen Soittokunnan kanssa on säilynyt parhaiten hänen muistoissaan. Vuonna 1993 Tuovi sijoittui neljänneksi Syksyn Sävel -kilpailussa miehensä Tapani Tihisen säveltämällä pirteällä kappaleella ”Täysi meno päällä”. Samana vuonna syntyi Erik Lindströmin studio-orkesterin säestyksellä tanssittava pitkäsoitto ”Täysi meno päällä”.


- Latva, Tony & Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas: 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY, 2004.


"Lapin laululintusen Tuovi Saukkoriivin ensilevy julkistettiin sunnuntaina Luostolla. Levyn on tuottanut Markku Suominen ja sponsoreina sillä on ollut Sodankylän ja Luoston kantakievarihotellit. Levyn tuottaja Markku Suominen sai idean levyn tuottamiseen viime toukokuussa esiintyessään Sodankylässä. 'Tuovi Saukkoriipi ja Senaattori-yhtye esiintyivät sattumalta samana iltana paikallisessa ravintolassa. Kiinnitin huomiota tytön varmaan ja ammattitaitoiseen esiintymiseen', kertoo Suominen."

Pohjoiskaira 15.3.1989