Nina Valkama

Laulunopettaja ja muusikko Nina Valkama on paljasjalkainen rovaniemeläinen ja keskustan alueen kasvatteja. Ninan musikaalisuus tulee äidin suvun puolelta ja ilmeni jo hänen ollessa parin vuoden ikäinen, kun hän oli asetellut kirjapinon lattialle lavaksi ja ottanut töpselin mikrofoniksi. Kotona kuunneltiin paljon radiota ja siitä kotimaista musiikkia. Vanhemmilta siskoilta Nina kuuli myös Suzi Quatroa, Sladea ja Bay City Rollersia ja muuta 70-luvun englanninkielistä hittirokkia. 

14-vuotiaana Nina aloitti lauluopinnot Lapin Musiikkiopistossa Airi Kervisen johdolla. Sivuaineeksi valikoitui pianonsoitto Raili Vilén opettajanaan.  Esiintymiskokemusta hän oli kerännyt koulutapahtumissa, joissa hän oli lahjakkaana laulajana vakioesiintyjä; nimenomaan musiikki oli kouluaine, jossa hän pääsi loistamaan.  Hän opiskeli laulua ns. ykköskurssiin asti, myöhemmin Oulussa hän saavutti jo vaativan kakkostason. Pianonsoitossa hän suoritti 3/3-perustutkinnon. 

Täytettyään seitsemäntoista Nina sai yllättäen kutsun Tommi Lainkarin orkesteriin laulavaksi basistiksi. Hän kierteli orkesterin mukana keikoilla neljän vuoden ajan, mutta ei koskaan oikein viihtynyt bassonvarressa. Sen sijaan keikkaillessa ja laulamista opiskellessa syntyi palava ajatus ryhtyä oopperalaulajaksi. Niinpä Nina haki Oulun konservatorioon, pääsi heittämällä sisään ja muutti kaupunkiin. Suoritettuaan vaativan 2A-tutkinnon hän kuitenkin päätti luopua ajatuksesta ryhtyä ooppera-ammattilaiseksi. Sen sijaan opettaminen alkoi kiinnostaa sitäkin enemmän. Opinnot kuitenkin keskeytyivät, kun Nina saavutti tangoprinsessa-tittelin Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 1991 &nda

Nina Valkama
Paikkakunnat: Rovaniemi, Oulu
Aktiiviura: 1980-luku, 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: rock, soul, tanssimusiikki
Soittimet: basso, laulu
Yhtyeet: Tommi Lainkarin Yhtye
Soolojulkaisut: Sinut näin/Silmät suljen, unelmoin (1991 BL Music)
Sydän vasten sydäntäin/Mennyt toukokuu (1991 Vee-Music)
Lemmenjoen laulut (1993 Musiikki-Mainos)
Muuta: Valokuva julkaistu artistin luvalla.