Otto Mikkola

Otto Mikkola tunnetaan kokeellisen punkyhtyeen Öppnas Härin ja Oskari Heikkinen & Arktinen Voodoo Orkesterin karismaattisena laulajakitaristina.

Mikkolan musiikkiharrastuksen juuret juontavat kotiin, josta löytyi kaikki tarvittavat välineet itsenäiseen musiikinopiskeluun: perusbändissoittimet, vahvistimet ja muuta laitteet sekä ennen kaikkea suuret määrät äänitteitä.  Kymmenenvuotiaana äidin levykokoelmasta löytyneet raskaan rockin pioneerit kuten Led Zeppelin ja Black Sabbath tekivät suuren vaikutuksen, isän kokoelmat edustivat puolestaan Mikkolan sanoin ”kevyempää musiikkia”.  Soittimeksi valikoitui lopulta sähkökitara Nirvana-yhtyeen Kurt Cobainin innoittamana. Rock-kulttuuri kolahti Mikkolalle niin lujaa, että soittamisen lisäksi hän toimitti yhdessä veljensä Lassin kanssa useita numeroita Metallityöntekijät-fanzinea. Hänellä ei ole lainkaan muodollista musiikkialan koulutusta; kaikki on aidon punk-hengen mukaisesti opeteltu ja tehty itse, mitä nyt muutamia käytännön vinkkejä saatu musisoivalta isäukolta. Soittokokemusta kertyi koulun juhlatilaisuuksissa.

Mikkolan ensimmäiset bändit olivat kavereiden kanssa kotioloissa pyöritettäviä heppoisia heviviritelmiä, mutta ensimmäinen varsinainen yhtye oli punkkia revittelevä Mielenhäiriö. Lokaalista mainetta nauttivan Öppnas Här -yhtyeen Mikkola perusti ystäviensä kanssa vuonna 2008. Omaperäisen nimen keksi rumpali Arttu Lausas hetken mielijohteesta. Kokeellista punkia esittävä yhtye on soittanut jo kymmeniä keikkoja aina Etelä-Suomessa asti.  Demoja on äänitetty kaksi, Torikeitaalla ja Mika Saarelaisen kotistudiossa. Öppnas Härin viettäessä parhaillaan luovaa taukoa Mikkola soittaa ja laulaa The Whackers – kokoonpanossa. 60- ja 70-luvun garage-bändeistä ammentavaan kvartettiin kuuluvat bassoa soittava tyttöystävä Kaisa Väyrynen, rumpali Jaakko Hirvioja sekä kitaristi Teemu Mäki.

Koko ikänsä Rovaniemellä asunut Mikkolan mukaan paikkakunnalla on mukavaa asua ja soitella. Pohjoisessa rockin harrastajat ovat luovia ja musiikillisesti omavaraisia, joskin genret tapaavat olla turhankin yksipuoleisia. Mikkolan viesti päättäjille kuuluu: Lapin kylät ja kaupungit saisivat panostaa bänditoimintaan entistä enemmän; lisää soittomahdollisuuksia ja treenikämppiä sekä tietoa esimerkiksi stipendien ja apurahojen hakemisesta.

Otto Mikkola
Taiteilijanimi: Oskari Heikkinen, Vampyyri, Fuckboy George, Joustoboy
Paikkakunnat: Rovaniemi, Tampere
Aktiiviura: 2000-2009, 2010-luku, 2020-luku
Tyylisuunnat: blues, elektroninen populaarimusiikki, folk, gospelrock, heavy rock, punk rock, rock
Soittimet: kitara, laulu
Yhtyeet: Öppnas Här
Autiomaa
Burial Cult
Exitium Terror
Joustopäät
Keho
Lapin Sota
Masentuneet
Mielenhäiriö
Occult Overdrive
Oskari Heikkinen & Arktinen Voodoo Orkesteri
Oskarin Ilmestys
Romanssi
Temppeliherrat
Totaalinen Tuho
Våmit
Whackers
Puhelinseksi
Soolojulkaisut: Otto Mikkola (2023 Harava Records)
Otto Mikkola (2023 Harava Records)
Muuta: Valokuva julkaistu (C) artistin luvalla.