Vesa Norvanto

Vesa Norvanto vietti varhaislapsuutensa Posiolla, jossa hän perusti ensimmäiset bändinsä jo kouluaikoina. Hänen vanhempansa harrastivat molemmat kuorolaulua, joten he olivat myös suotuisia Vesa musiikinharrastusta kohtaan. Norvanto innostui nuorena muun muassa Deep Purplesta, jonka kosketinsoittaja Jon Lord teki erityisen suuren vaikutuksen – ja tekee yhä.

Pelkkä blues-pohjainen rock ei kuitenkaan ollut kosketinsoittajaksi ryhtyneelle Norvannolle tarpeeksi riittoisaa. Heti Oulussa suoritetun asepalveluksen jälkeen hän haki ja pääsi 1980-luvun alussa Oulunkylän pop ja jazz -opistoon opiskelemaan, jossa Klaus Järvisen opissa vierähti kaksi vuotta. ”Ogelin” jälkeen Norvanto asui Helsingin Konalassa, soitteli eri kokoonpanoissa ja teki keikkoja ruotsinlaivoja myöten.

Muutaman vuoden Helsingissä asumisen jälkeen Norvanto suuntasi vuonna 1987 Kajaaniin, missä hän liittyi kuukausipalkalle Kajaani Quartet -kokoonpanoon, Suomen ensimmäiseen läänintason rytmimusiikin ammattiorkesteriin.  Paljon muusikoita nähneen yhtyeen toimenkuvaan kuuluivat maakuntakiertueet ja vierailevien solistien säestystehtävät.

Vuonna 1991 Norvanto muutti takaisin Rovaniemelle ja alkoi vetää samana vuonna perustettua Rovalan pop & jazz – linjaa. Toimitilat saatiin Kairatiellä sijainneesta, parhaat päivänsä nähneestä puutalosta, jossa myös legendaarinen Unto Mononen oli majaillut jonkin aikaa Rovaniemen-vuosinaan. Edelleen linjalla työskentelevä Norvanto opettaa mm pianonsoittoa, teoria-aineita, bändisoittoa, ja hoitaa monenlaisia hallinnollisia tehtäviä.  Linja sai uudet, nykyaikaiset tilat vuonna 2004 Jokkakalliolta. Kolme vuotta sitten linjan nimi muutettiin rock ja pop – linjaksi. Paljon aikaa sitova opetustyö on Norvannon mukaan monipuolista ja haastavaa. Opetustyön ohessa Norvanto tekee satunaisia muusikontöitä; keikka- ja studiohommia sekä sävellystöitä.  Norvannon soittoa on kuultu mm. Juha Söder Groupissa, AAHO:ssa ja monissa muissa jazz-kokoonpanoissa, joihin voi säännöllisesti törmätä pohjoisilla jazz-festivaaleilla.

Vesa Norvanto on edelleen musiikin suurkuluttaja. Soittamisen ohella ahkeraa harjoittelua korostava musiikinopettaja kuuntelee ja tutkii edelleen musiikkia päivittäin. Norvanto mainitsee suurimmaksi musiikilliseksi innoittajakseen 60-luvun Miles Davisin levytykset ja Joey Calderazzon pianismin. Tulevaisuudessa Vesa Norvanto haluaa kehittää johtamansa musiikkilinjan opetuspuolta junioritasolla yhteistyössä peruskoulujen kanssa sekä olla osallisena kaikenlaisissa mielenkiintoisissa musiikkiproduktioissa.