Lauri Vitikka

"Lauri Vitikka sanoo jo pienestä asti tunteneensa, että hänellä on sisällään jotain kertomista. Samalla hän ymmärsi, että nuo kertomukset vaativat instrumentin päästäkseen ulos. Pienestä pitäen hän halusi harmonikkaa. Eihän sitä voinut saada, köyhissä oloissa. Kun sai joskus huuliharpun joululahjaksi, sekin oli jotain. Huuliharpulla ensimmäiset sävellykset syntyivätkin. Maatalouskoulussa ollessa sattui kohdalle kulkumies, joka kaupitteli hanuria. Lauri Vitikka osti sen 200 markalla. Hän oli silloin 19-vuotias.

-Harmonikka on laajempi soitin. Sillä saa purettua itsestään enemmän esille. Jo vuotta myöhemmin harmonikasta tuli ulos "Elämäntoveri". Sen chorus tulvahti tajuntaan, kun Lauri Vitikka laski lippua puolitangosta. Isoisä oli kuollut.

Elämäntoveri lähti maailmalle sattumoisin. Oli Lauri Vitikan ja Eero Avenin ensimmäinen yhteinen keikka Jokkapirtillä. Lauri soitteli tanssien alla melodiaa, joka tarttui solistin korvaan.

-Eero kysyi, mikä tuo on. Sanoin, että se on oma, sanat puutuvat eikä ole nimeä. Eero sanoi, että soita sitä kasetille, hän tekee sanat. Siinä se oli. Ruohosen veljekset tuottivat, Matti ja Teppo tuottivat tuohon aikaan Eero Avenin levyt. Elämäntoveri levytettiin oitis ja siitä tuli laulajan suosituin kappale. Suosio tuotti säveltäjälle ja sanoittaja-solistille kultalevyn 25 000 kappaleen myynnin jälkeen".

-Lapin Kansa, 8.7.1995

 

Lauri Vitikka
Paikkakunnat: Rovaniemi
Aktiiviura: 1970-luku
Soittimet: harmonikka, laulu
Yhtyeet: Santos