Anna Näkkäläjärvi

Saamelaismuusikko Anna Näkkäläjärvi on kotoisin Inarista. Hän osallistui 11-vuotiaana Saamelaisnuorten Taidetapahtumaan joikuja esittävässä lauluryhmässä, joka pääsi jatkoon valtakunnalliseen taidetapahtumaan. Osallistuminen oli menestys ja ryhmää pyydettiin esiintymään eri puolille. Vaikka ryhmän jäsenet lähtivätkin lopulta omille teilleen, Annan innostus musiikkiin säilyi.

Näkkäläjärvi muutti Rovaniemelle käydäkseen lukion ja opiskeli samalla klarinetinsoittoa Lapin musiikkiopistossa Esko Parikan johdolla. Opettajansa tuella hän pääsi opiskelemaan Tampereen konservatorioon ja valmistui klarinetinsoiton opettajaksi. Myöhemmin muutti Helsinkiin opiskelemaan Sibelius-Akatemiassa. Klassisen musiikin opinnoistaan huolimatta Anna oli erityisen kiinnostunut suomalaisesta kansanmusiikista.

Näkkäläjärvi on ollut mukana monessa orkesterissa ja esiintynyt muun muassa Lapin kamariorkesterin solistina. Hän muutti takaisin Rovaniemelle vuonna 2008 ja alkoi tehdä omaa musiikkia. Keväällä 2011 ilmestyi hänen ensimmäinen levynsä Ánnámáret Ensemblen Bealljecinat / Earrings.

Anna Näkkäläjärvi
Paikkakunnat: Inari, Utsjoki, Rovaniemi
Aktiiviura: 2000-2009, 2010-luku; 2020-luku
Tyylisuunnat: folk, laulelmat, saamelaiset
Soittimet: klarinetti, laulu
Yhtyeet: Ánnámáret Ensemble
Muuta: Valokuva: Veli-Pekka Mustajärvi. Lapin Kansa (c).