Terho Keskitapio

Terho Keskitapio aloitti kitaransoiton noin kymmenen ikäisenä.  Itsekseen opetteleva kitaristi kuunteli riffejä ja sooloja C-kaseteilta kelaten niitä edes takaisin ja yrittäen ottaa biisejä ”haltuun”.  Kouluikäisenä hän soitti lähinnä rokkia ja heviä. Terhon ensimmäinen bändi oli nimeltään Quatre, tosin nimi muuttui aika pian Procyoniksi. Yhtye esiintyi koulujen diskoissa ja nuorisotiloilla. Mainittavan arvoista on, että Procyon saavutti hyvää menestystä nuorison taidetapahtumassa v. 1988, jossa se eteni aina Lapin läänin karsintoihin asti, mutta valtakunnalliseen tapahtumaan eivät ovet tuolloin auenneet. Lukioikäisenä Terholöysi Jimi Hendrixin, jonka kitaransoittotapa teki suuren vaikutuksen. Tutkittuaan tarkkaan Hendrixin soittotekniikoita Terhopäätti ottaa käyttöönsä taiteilijanimen; Chris Middletown ja hänen orkesterinsa Psycho ehti lyhyen olemassaolonsa aikana soittaa Rovaniemellä useita nuokkari- ja kouludiskokeikkoja. 

Tultuaan täysi-ikäiseksi Terho innostui Carlos Santanan musiikista. Uuden Arctic Orchestra  –yhtyeen myötä Chris Middletown katosi kuvioista. Yhtyeessä soittivat mm. Tatu Kantomaa ja Tomi Krutsin – molemmat saroillaan tunnettuja muusikoita vielä tänäkin päivänä. Arctic Orchestra keikkaili jopa Torniossa ja Oulussa asti. Vuonna 1994 Terho astui palvelukseen Oulussa, jonne jäi myös asumaan. Siellä hän tutusti uusiin muusikoihin ja soitteli erilaisissa bändeissä, ja pikkuhiljaa myös jazzmusiikki löysi tiensä Terhon levylautaselle. Päästyään opiskelemaan Oulun yliopistoon musiikinopettajaksi hän alkoi myös keikkailla ahkerasti. Seuraavat vuodet kuluivat jazzia soittaessa ja monet jazz-festivaalit tulivat sitä kautta tutuiksi.

Terho julkaisi oman soololevynsä ”Unsteady Rhythm” vuonna 2007. Henkilökohtaisen ja tärkeän levyn myötä aukeni paljon uusia soittotilaisuuksia ja soipa se myös YLE:n Jazzradiossa.  Esiintymisiä tämän jälkeen on ollut myös Ruotsissa ja Norjassa. Terhon kvartetissa soittavat hänen itsensä lisäksi Petri Rahikkala pianoa, Tapio Tekoniemi bassoa ja Esa Virkkula rumpuja.  Keskitapio muutti takaisin Rovaniemelle 2010.

”Minulle on tärkeää oman soittotyylin ja saundin löytäminen, joka on elämänmittainen projekti. Pyrin pitämään soitossani yllä jazzkitaran perinnettä, mutta tuon rohkeasti sekaan myös omia näkemyksiä", hän kertoo.

Terho Keskitapio
Taiteilijanimi: Chris Middletown (1990-1991)
Paikkakunnat: Rovaniemi, Oulu
Aktiiviura: 1980-luku, 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku, 2020-luku
Tyylisuunnat: jazz, rock
Soittimet: kitara
Yhtyeet: Chris Middletown Psycho
Forge Road
Procyon
Terho Keskitapio & The Blues Heart
Terho's Funky Jazzers
The Arctic Orchestra
Soolojulkaisut: Unsteady rhythm (2007 Terho Keskitapio Productions)
2nd (2014 Terho Keskitapio Productions)
Muuta: Valokuva (c) Tatu Kantomaa
Liitteet: Löytöretki jazziin. Lapin Kansa 12.11.2010