Jaakko Enbuska

Jaakko Enbuska kävi Rovaniemellä syntymässä 4.12.1990, jonka jälkeen hän vietti lapsuus- ja nuoruusaikansa Pellon kirkonkylällä. Kitaransoitto hiipi vaivihkaa elämään isoveljensä levyjen koluamisen ja varsinkin Landolan kautta, johon "ei saanut koskea". Juuri siksi siihen koskettiin ja niin alkoi elämänmittainen tapaileminen.
 
Ensimmäiset bändiviritelmät laitettiin alulle teini-iässä paikallisten Vanhan veljesten autotallissa. Tyylilaji oli ajan hengen mukaisesti heviä ja enimmäkseen cover-kappaleita. Lukioon tultaessa Jaakko tutustui Ylitorniolaisiin Ville-Matti Hannuun ja muihin paikallisiin nuoriin muusikoihin, joilla oli hevibändi nimeltä Bloodline. He tarvitsivat yhtyeeseensä soolokitaristia ja niinpä alkoi koko lukiotaipaleen kestänyt Pello-Ylitornio välin sahaaminen. Bändi sai jonkin verran laajempaa huomiota mm. voittaen Simerockin bändikilpailun 2008 ja soiden YleX:n himotuimmat-listalla.
 
Jaakko muutti Rovaniemelle 2010 opiskelemaan musiikkia Rovala-opistossa. Samoihin aikoihin toimi myös Enemy Gentlemen -niminen bändi, jossa Bloodlinen Viltsu ja Miku olivat myös mukana. Ilmaisu oli saanut mukaansa kevyempiä rock-vaikutteita ja sekä musiikkiopinnot, että omatoiminen harjoittelu ja musiikin maailman tutkiminen laajensivat Jaakon musiikkimakua ja osaamisaluetta.
 
Vuosina 2011-2012 Jaakko asui Torniossa opiskellen yhteisöpedagogiaa. Samaan aikaan syttyi halu tehdä täysin omanlaista juurevaa musiikkia suomenkielellä. PuskaJaska syntyi. Ensimmäiset äänitteet hän teki kotioloissa alkeellisilla äänityskamoilla ja uusia kappaleita syntyi tasaisella tahdilla. Jotkut niistä kulkevat yhä mukana esimerkiksi Wingston Call ja Muisto Kivirannalta 2012, jotka löytyvät PuskaJaskan uudelta Mosaiikkimuistot -levyltä.
 
2012 Jaakko muutti takaisin Rovaniemelle opiskelun ja musahommien perässä. Kytenyt ajatus räppiä ja funkia esittävästä rock-bändistä leimahti ja näin sai alkunsa 8-jäseninen Reindeer Kalashnikov. Tämän bändin kanssa Jaakko pääsi kiertämään esiintymislavoja eteläistä Suomea myöten ja kulttimainetta tuli levytysten ja etenkin teatraalisten live-keikkojen ansiosta. Bändi on julkaissut kaksi kokopitkää albumia: Reindeer Kalashnikov - s/t sekä Reindeer Kalashnikov II. Samoihin aikoihin toimi yhtäaikaisesti myös Astral Shepherds -niminen stoner rock -bändi, jossa Jaakko lauloi ja soitti kitaraa.
 
2014 Jaakko innostui iskelmämusiikista, etenkin Tangosta ja niinpä syntyi yhtye nimeltä Kapteeni Keinuva & Kuolevaiset. Toistaiseksi bändi ei ole vielä julkaissut ainuttakaan albumia, mutta huhut liikkuvat, että tällainen saattaisi olla joskus tulossa. Uusi aluevaltaus musiikin saralla oli myös grungevaikuttainen Kingworm, jossa Jaakko soitti tällä kertaa rumpuja. Myös Vihaajat -niminen "Notown" -yhtye sai alkunsa noihin aikoihin ja siinä Jaakko löytyi Kalashnikovin tapaan basson varresta. 
 
Monien eri vaiheiden ja tyylilajeissa seikkailujen keskellä on pitänyt pintansa sooloprojekti PuskaJaska, joka julkaisi ensimmäisen albuminsa Apinoiden Planeetta keväällä 2017. Taustabändinä levyllä toimi Ajan Rengit -yhtye eli mm. Autiomaasta tutut Pyry Arkimaa, Antti Keskipoikela ja Teemu Puotiniemi. PuskaJaskan toinen albumi Mosaiikkimuistot julkaistaan 2019 syksyllä. Albumi on edellistä kokeellisempi ja on saanut laajemmin vaikutteita eri musiikkigenreistä. Jaakko itse myös soittaa suurimman osan levyn instrumenteista. 
 
Musiikkiuran lisäksi PuskaJaska eli Jaakko Enbuska on tullut monille tutuksi kuvataiteestaan, jota on voinut nähdä muutamissa Rovaniemen taidenäyttelyissä ja mm. paikallisissa kuppiloissa.
 
Lähde: Sähköposti 5.9.2019

Jaakko Enbuska
Taiteilijanimi: PuskaJaska
Paikkakunnat: Rovaniemi
Aktiiviura: 2010-luku
Soittimet: basso, laulu
Yhtyeet: Astral Shepherds
Enemy Gentlemen
Kapteeni Keinuva & Kuolevaiset
Kingworm
Puskajaska & Ajan Rengit
Reindeer Kalashnikov
Soolojulkaisut: Mosaiikkimuistot (2019 Kitka Records)