Gary Heffern

Kalifornialainen perhe adoptoi 4-vuotiaan Heffernin suomalaisesta orpokodista. Heffern ei tiennyt taustastaan ennen aikuisikää ja tieto sai hänen uteliaisuutensa heräämään. Seattlessa asunut Heffern jätti kotikaupunkinsa ja –maansa muuttaen Suomeen. Hän asuu edelleen Rovaniemellä.

Heffern löysi musiikin nuorella iällä muun muassa The Blues Magoos- ja 13th Floor Elevators -bändien kautta. Janis Joplinin konsertti San Diegossa 1960-luvun lopulla oli käännekohta nuoren Heffernin elämässä. Hän näki ensimmäistä kertaa artistin todella eläytyvän musiikkiin ja esitykseen yleisön edessä. Sillä hetkellä lumoutunut Heffern tiesi kuka hän halusi olla ja mitä hän halusi tehdä.

Laulaja-kitaristi Heffernin menestys alkoi 1970-luvulla Monotone and The Nucleoids-bändin mukana. Vuosina 1978–1984 Heffern ja punkbändi The Penetrators saivat nimeä The Ramonesin lämmittelybändinä. Villien The Penetrators vuosiensa jälkeen Heffern on luonut vakuuttavan soolouran levyttämällä sooloalbumeita ja osallistumalla lukuisiin musiikkiprojekteihin nimekkäiden artistien kanssa. Heffernin albumeilla esiintyykin monia suuria nimiä kuten Pearl Jamin vokalisti Eddie Vedder ja R.E.M.:n Peter Buck, joita molempia voi kuulla albumilla “Painful Days”.

Muutettuaan Suomeen Heffern perusti bändin Beautiful People yhdessä kitaristi Timo Raution eli Luke Whitten kanssa. Gary Heffern & The Beautiful People-bändissä vierailleiden artistien listalla on maineikkaita nimiä. Kenties kuuluisin heistä on entinen Del Lords’n ja Steve Earlin kitaristi Eric “Roscoe” Ambel, jota kuullaan punk-kappaleissa “Here Comes The Government” ja “Brothers Gone”. Myös suomalainen laulaja-säveltäjä Maija Vilkkumaa tulkitsee kahta kappaletta, R.E.M.-jäljitelmää “Religions” (They Really Worry Me) ja unenomaista “Breakfast with Bono”. Heffern vieraili San Diegossa huhtikuussa 2011 ja esiintyi jälleen yhdessä The Penetrators-bändin kanssa. 

Heffernin kolme edellistä sooloalbumia olivat katsauksia hänen omaan elämäänsä. Niiden tunnelma on melko pahaenteinen ja kappaleiden sanoitukset ovat vakavia. Uuden albumin - Gary Heffern & The Beautiful People tunnelma on hieman kevyempi. Yksi syy lienee on bändin muiden jäsenten tärkeä rooli sanoituksien kirjoittajina. Yksi heistä on Luke Witton, joka julkaisi vastikään oman sooloalbuminsa “Comes And Goes”. Myös kitaristi ja multi-instrumentalisti Rustamanilla on keskeinen rooli Heffernin albumilla.

Heffern on julkaissut  myös videosinglen “Hand of the Devil”. Yhdeksänminuuttisessa mestariteoksessa Heffern pohtii ikivanhaa kysymystä siitä, miksi pahoja asioita tapahtuu hyville ihmisille. Kappale on yksi Heffernin tuotannon vaikuttavimmista. Ja mitä Hefferniin artistina tulee noin yleensä, hän on kuin viini, joka vain paranee vanhetessaan.

 

Gary Heffern
Paikkakunnat: Rovaniemi, Seattle
Aktiiviura: 1970-luku, 1980-luku, 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: americana, country, folk, punk rock, rock
Soittimet: laulu
Yhtyeet: Gary Heffern & Beautiful People
Penetrators
Monotone and The Nucleoids
Beautiful People
Soolojulkaisut: Painful days (1995 Y Records)
Along came a ditch (1996 Glitterhouse Records)
Consolation (2008 Fin-Rosa)