Roope Tapio

Roope Tapion ensikosketus sähkökitaraan tapahtui jo varhain, kun hän onnistui parivuotiaana pudottamaan seinältä roikkuneen isänsä sähkökitaran. Tapahtumalla olivat kohtalaisen kauaskantoiset seuraukset, sillä nykyisin Roope toimii Juha-Mikko Ahon tutkaparina rovaniemeläisen punk-bändi Parantolan kitaristina. Roopen oma kitarasoundi rakentuu arvokkaan punk-perinteen mukaisesti mekaanisen äänensärkijän varaan, koska siinä on ”räkäinen, kätkättävä ääni”.

Ennen punk-uraa Tapio kokeili hetken klassista kitaransoittoa, mutta se ei tuntunut omalta jutulta. Etenkin musiikinteoria maistui puulle ja elämälle vieraalle; ”permutoitu fryyginen moodi” ei kuulostanut saatikka tuntunut yhtään miltään Hurriganesin ja Iron Maidenin voimasointuihin verrattuna. Sitä paitsi oma kantapää osoittautui erinomaisen käyttökelpoiseksi työkaluksi kuivakan musiikinteorian sijaan.

Sitten Tapio kuuli Ramonesia, Clashia, Sex Pistolsia ja muita klassikko-punkbändejä. Punkin tee-se-itse – mentaliteetti tärppäsi lujasti kiinni, eikä paluuta entiseen enää ollut. Homman nimi oli meluava hauskanpito ja kaikenlaisen turhan hifistelyn ja p*n tärkeyden vältteleminen. Yläasteen bändijammailut vaihtuivat nyt määrätietoiseen punk-rokuiluun. Näin syntyi Parantola, jonka laulajaksi ryhtyi Tapion hyvä kaveri Taneli Tuulaniemi. Parantolasta tuli käypä väylä paitsi syyntakeettomalle meluamiselle, myös suorasanaiselle kantaaottavuudelle.  Bändin ensimmäinen keikka soitettiin ”juhlimismielessä” ex-rumpalin olohuoneessa. Yhtye on edennyt suomalaisessa punk-skenessä varsin nopeasti, sillä kuluvana kesänä esiinnyttiin jo legendaarisilla Puntala-Rock –festivaaleilla Lempäälässä.

Parantola on julkaissut tänä vuonna ensimmäisen EP:nsä ”Maailma ei opi virheistään” ja on mukana vastikään julkaistulla splitillä yhdessä Stiggan Anderssonin kanssa. ”Kiitolliset terveiset myös Sääskilahden Terolle ja kaikille bändiä tukeneille kavereille sekä ennen kaikkea Rokun Ville Vuorjoelle koko bändin puolesta”.

Lappilainen 8.9.2011.

Roope Tapio
Paikkakunnat: Rovaniemi
Aktiiviura: 2000-2009, 2010-luku
Soittimet: kitara, laulu
Yhtyeet: Freak Circus Wagon
Parantola
The Backstabbers
Muuta: Valokuva otettu vuonna 2011. Julkaistu Tapion luvalla.