Oiva Kaltiokumpu

1950-luvulla Sodankylässä syntynyt Oiva Kaltiokumpu tunnetaan myös Lapin sheriffinä. Tämä vanhempi konstaapeli ja poliitikko on saanut klassisen laulun koulutuksen. 1980-luvulla hän oli ainoa laulaja, jolla oli laulamiseen lääninhallituksen virallinen lupa.

Kaltiokumpu lauloi rockin ja vanhan tanssimusiikin välimaastossa Rauno Lehtisen tahtiin. Hänen ohjelmistoonsa kuuluivat niin viihdemusiikki kuin hengelliset laulutkin. Hän on esiintynyt kuorojen ja orkesterien solistina ja tehnyt useita levytyksiä.

Lähde:
Lehtola, Jorma: Laulujen Lappi - tarinoita haavemaasta, s. 189, 2007.


"Lapin sheriffi Oiva Kaltiokumpu on palannut kevyen musiikin pariin kolmen vuoden paussin jälkeen. Uusi levy Täyttä elämää, joka on Kaltiokummun neljäs albumi, on juuri ilmestynyt ja levyn nimikappale on jo pienoinen hitti. Kappale on Pelimannet- duosta tutun Kyösti Rothin käsialaa. Kaltiokummun tauko musiikkirintamalla on johtunut hänen päätyöstään. Kun hän viisi vuotta sitten lähti Poriin komisaarioksi, niin hän halusi osoittaa, että on työnsä arvoinen

- Komissaarin virka on sen verran vaativa, että halusin näyttää että olen työssäni pätevä. Nyt kun työpohja on kunnossa, niin olen uutta luomista täynnä, kertoo Kaltiokumpu"

-Pohjolan Sanomat 14.7.1994