Slemmy

Slemmy on Läjä Äijälän yhtye, joka perustettiin Äijälän opiskellessa Rovaniemellä graafista suunnittelua. Läjä nauhoitti bändin treenejä kelamankalla: "Cramps-henkistä tavaraa, kun siitä tykkäsin ja tykkään edelleen. [---] Ensimmäisen levyn kannetkin on valmiina ja olemassa yhä edelleen”, Äijälä sanoi Onnellisia kytkentöjä -lehden haastattelussa. ”Ensin tehtiin siis kannet ja sitten vasta suunniteltiin levyä. Ikbal olisi julkaissut. Jotain omituista kitinää se olisi varmaan ollut.”

Yhtyeessä soittavat Äijälän lisäksi Sämpy ja Taku. Rumban numerossa 3/84 olleen artikkelin mukaan Sämpy on rumpali ja Taku soittaa viulua. Myöhemmässä Onnellisia kytkentöjä -lehdessä Äijälä kuitenkin kertoo, että hän itse soittaa rumpuja, Sämpy viulua ja ”yksi toinen tyttö kitaraa”. Myös Ari "Koira" Myllylä mainitaan kitaristiksi Katariina Vuoren kirjassa "LÄJÄ ÄIJÄLÄ - Kulttibändien kuningas" (2018)

Onnellisia kytkentöjä -lehdessä Äijälä sanoo: ”Hieno haave bändistä, missä kaksi tyttöä soittaa minihameissa ja ite siellä takana rummuissa, heh heh. Ovelasti juonittu juttu, eh.”

Rumban artikkelissa taas kirjoitettiin näin:

”Vasta vajaan vuoden koossa ollut yhtye ujuttaa musiikkiinsa outoa mystisyyttä ja (Lapin?) salaperäisyyttä. Sanoituksia Slemmy on lainannut suoraan Mustasta Raamatusta, samoin mukana on mitä ihmeellisimpiä loitsuja ja henkienmanausta. Yksi kappale lauletaan hebreaksi: ”Aila himel adonaij amara Zebaoth cabas…”. Yhtyeen rumpali Sämpy (17), joka opiskelee venäjää, on kääntänyt yhden piisin venäjäksikin.

–Vaikutteita… onhan niitä… Cramps ja kauhuleffat, miettii Slemmy-viulisti Taku. Ja kirjailijoista hän heittää ilmaan Kafkan ja Vonnegutin…

Slemmy on Lapin pääkaupungin, Rovaniemen, mielenkiintoisin yhtye ja koko Lappi-rockin yksi innostavimmista uusista tulokkaista. Slemmy on sanonut hyvästit kyllästyttäville, suomalaisille rock-kliseille, ja kantanut niiden sijasta näyttämölle annoksen kokeilevuutta ja viileää tyylikkyyttä. Eli juuri sitä, mitä lappilainen rock kipeästi tarvitsee. Ja kukahan toinen lappilainen bändi haluaisi kuvattavan itseään hautausmaalla keskellä yötä?”

Lähde:
Rumba, 3/84, s. 14
Onnellisia kytkentöjä -lehti, s. 45

Läjä Äijälä - Kulttibändien kuningas, s. 68-69

Slemmy
Paikkakunnat: Rovaniemi
Aktiivikausi: 1980-luku
Kokoonpanossa vaikuttaneet: Kaarina Etto
Taru Auvinen
Veli-Matti Äijälä
Ari Myllylä