Sole Azul

Kun varkaat veivät soittimet Azulin kaupungissa Argentiinassa, päätti Harri Kuusijärvi viedä tangon ja tehdä siitä omansa ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia suomalaisista ja argentiinalaisista tangoista. Trion debyyttialbumi ilmestyi keväällä 2019.

Lähde: Jazz Finland (katsottu 17.9.2019)

"Kuusijärven, kontrabasisti Eero Tikkasen ja saksofonisti Pauli Lyytisen ilmaisulla ei tuntunut olevan mitään rajoja. Trion musiikki oli intohimoista ja tunteellista kuin tango, mutta banaalia se ei ollut: se osasi myös nauraa itselleen."

Helsingin Sanomat/NYT 2019

"En tangolåt är trovärdig då man kan relatera till den som till en verklig berättelse. Det vet trion Sole Azul. – – Trots att Sole Azuls musik är en kombination av traditionellt och modernt, är den ändå klart mera än bara fusion av stilar."

Hbl 2019

"Trio puskee suomalaisen tangoperinteen ovista sisään koputtamatta pitäen kuulijan tiukasti otteessaan läpi intohimoisen ja monivaiheisen matkan. 4/5 tähteä"

Savon Sanomat 2019

"Quasi Tangon voima piilee uuden tuotannon lisäksi syväosaamisessa; tiheäsyisen ja täyteläisen soinnin tunnelmanvaihdoksissa sekä kasvavien kierrosnopeuksien ärhäkässä vetovoimassa. Laulusolistin ja sanojen sijaan parrasvaloissa loistavat hengittävä yhteissoitto sekä välillä varsin rapeiksi hersyttelyiksi yltyvät taituritulkitsijoiden soolot."

Lapin Kansa 2019

"Pidä perinnöstä kiinni, mutta lähde lentoon, on ollut reseptinä. – – Sole Azulin muusikot osaavat kyllä kertoa tarinoita ilman sanojakin, ja siitä itse asiassa onkin kysymys: bändillä on tarina, levyllä on tarina, ja jokaisella kappaleella omansa. Kulttuurien ja musiikkikulttuurien ristivalotus, herkulliset juonenkäänteet, yksilöllisyyden ja vuorovaikutuksen värähtely limittäin ja lomittain, näistä syntyy Sole Azulin voima ja kunnia. 4,5/5 tähteä"

Suomijazz.com 2019

"Tuttu ja turvallinen muuntui Pauli Lyytisen saksofonin, Harri Kuusijärven harmonikan ja Eero Tikkasen kontrabasson käsittelyssä vuoroin kohti svengiä vuoroin improvisaation irti repimää avantgardeakin. – – Perusteellista ja perusteltua suomalaiseen mielenlaatuun käypää ja sitä omintakeisesti uudistavaa nykymusiikkia."

Karjalainen 2019

"Täysakustisessa triossa vahva perinnetietoisuus yhdistyy hilpeän avantgardistisiin sävyihin. – – Kaikkiaan keikka perustuu harmonikansoittaja Harri Kuusijärven, basisti Eero Tikkasen ja saksofonisti Pauli Lyytisen hienoon yhteispeliin ja vuorotteluun. Soittajat jakelevat toisilleen syöttöpisteitä ilakoivasti mutkittelevassa ilmapiirissä, johon mahtuu niin tummia kuin valoisiakin sävyjä, puhtaita ja outoja harmonioita, kepeää leikittelyä ja suoranaista meteliä."

Satakunnan Kansa 2019

"Lyytinen lumoaa ”laulullisella” soolollaan kuin tanssilavan takaa estoille rohkaisua hakenut entisaikojen osapäivämuusikko. Siinäpä palaa kuohimaton tunne tangoon, kuten koko albumilla. 4/5 tähteä"

Helsingin Sanomat 2019

Vaikka argentiinalaisuus ja tango on levyn kantava elementti, niin sen perinteen ympärille on muokattu mahtavan kirjava että jopa hurjan improava kokonaisuus. Kuitenkin niin, ettei tangon syvin olemus häviä… päinvastoin se pursuaa välillä alkuperäistä voimallisemmin. 

Jazzrytmit 2019

"Miekkaniemen lukuisien loistokeikkojen joukossa Sole Azul karautti kirkkaasti A1-kategoriaan. – – Miljöön ja musiikin kohtaaminen oli kutkuttava: Miekkaniemessä uusi kohtaa vanhan ihan konkreettisesti, ja sama perinteen pohjalta eteenpäin ja johonkin ihan omaan kurottava henki leimaa Harri Kuusijärven ja kumppanien musiikkia."

Suomijazz.com 2019

"Täytyy sanoa, että harmonikka ei ehkä yleensä kuulu niihin soittimiin jota ihan ensimmäisenä haluan kuulla, mutta Harrin harmonikan käsittely yhdistettynä Eeron ainutlaatuiseen basson soittoon ja Paulin voimakkaaseen foni-ilmaisuun on todella mielenkiintoista ja nautittavaa. Bändin soitossa oli käsittämättömän upea ja voimakas tunnelataus."

Kohta jazzii 2019

"Ai­nut­laa­tui­nen keik­ka on help­po ki­teyt­tää nel­jäl­lä sa­nal­la: tan­go on laa­ja kä­si­te. Har­ri Kuu­si­jär­ven hyp­noot­ti­nen har­mo­nik­ka, Pau­li Lyy­ti­sen hy­vin sa­na­val­mis sak­so­fo­ni ja Ee­ro Tik­ka­sen tun­teel­li­nen, myö­tä­e­lä­vä, mut­ta myös oma­eh­toi­nen kont­ra­bas­so on­nis­tui­vat sy­tyt­tä­mään mel­koi­sen kiu­kaan. – – Sole Azu­lil­la on rau­dan­lu­ja tan­go­luu­ran­ko, jos­ta on vä­lil­lä rie­mu­kas­ta poi­ke­ta. Yh­ty­eel­tä su­juu suo­ma­lai­sen ke­säy­ön ydin­me­hun ti­ris­tys, mut­ta myös pyör­ryt­tä­vä, mut­ta hal­lit­tu jazz-imp­ro­vi­saa­tio."

Raahen Seutu 2019

Sole Azul
Paikkakunnat: Pello, Helsinki, Rovaniemi
Aktiivikausi: 2010-luku; 2020-luku
Tyylisuunnat: fuusiojazz, jazz
Kokoonpanossa vaikuttaneet: Eero Tikkanen
Harri Kuusijärvi
Pauli Lyytinen
Julkaisut: Quasi Tango (2019 Eclipse music)