Paavo Kulju

Paavo Kulju (1936-2013) oli torniolainen kitaristi, joka säesti urallaan useita suomen eturivin artisteja. Ensisysäyksen kitaransoittoon Kulju sai, kun hän kävi kuuntelemassa Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan iltamia. Myös sisaren aviomies Aarne Korhonen rohkaisi Kuljua musisoinnin maailmaan. Kulju opetteli ensimmäiset sointunsa Korhosen omistamalla haitarilla.


Kulju valitsi muusikonuran vanhempiensa vastusteluista huolimatta. Ensimmäisen kerran hän nousi lavalle Tornion työväentalolla vuonna 1954 kun hän toimi Reino Östermannin orkesterin kitaristina. Tästä seurasi muutamia kiinnityksiä erilaisissa soitinyhtyeissä kunnes hän perusti vuonna 1959 ensimmäisen oman yhtyeensä Guapitan.

 

Paavo Kuljun erityisosaamisiin kuului havajikitara, jonka varressa hän keräsi tunnustusta. Kulju mieltyi instrumentin lempeään sointiin, joka toi oma mausteensa ohjelmistossaan oleviin kappaleisiin.

 

Kulju toimi myös musiikkiliikeyrittäjänä, niin Kemissä kuin Torniossakin. Hän oli myös järjestävänä tahona 1980-luvulla toimineessa Lappi-rock -tapahtumassa.

 

Lähde:
Junttila Arto: Poppia väylän pyörtheistä – Välähdyksiä Tornion kevyen musiikin historiasta, s. 103, 2003.

Paavo Kulju
Taiteilijanimi: Kaakamon Onni Gideon
Paikkakunnat: Kaakamo, Tornio
Aktiiviura: 1950-luku, 1960-luku, 1970-luku
Tyylisuunnat: tanssimusiikki, viihdemusiikki
Soittimet: havaijinkitara, kitara
Yhtyeet: Metronomi
Reino Östermannin yhtye
Urho Saikkosen yhtye
Guapita
Soolojulkaisut: Paavo Kulju live: 1959-1966 (2006 Väylän Pyörre)
Liitteet: Suosikkiyhtye herää jälleen henkiin. PS 18.6.1981