Ville Suopajärvi

Rovaniemeläislähtöinen Ville A.E. Suopajärvi on muusikko ja kuvataiteilija. Hän innostui musiikista kymmenenkesäisenä, kun serkkupoika sai hankittua kitaran. Yhdessä serkukset alkoivat äänitellä Nirvanan ja Spice Girlsin innoittamana kaseteille omaa musiikkia. Yhä tänäkin päivänä Suopajärvi nauhoittaa sävellyksenä ja äänikokeilunsa mieluiten kasettineliraitanauhurilla tai mankalla. Hänen instrumenttejaan ovat laulun ohella kosketinsoittimet, huuliharppu ja trumpetti.

Tutustuttuaan Prodigyn, Beckin ja Radioheadin musiikkiin Suopajärvi kiinnostui säveltämisestä entistä enemmän, eikä muiden artistien kappaleiden soittaminen innostanut. Hän jatkoi nauhoittelua milloin kenenkin kanssa ja suuri into tehdä omaa musiikkia kasvoi edelleen. Hänen tavoitteekseen tuli tehdä levy edes omaksi iloksi. Suopajärveä kiehtoivat kaikenlaiset musiikkityylit, joten ei ollut ihme, että musiikilliseksi esikuvaksi asettui yhdysvaltalainen Beck Hansen, jonka musiikissa on paljon musiikkityylien vaihteluita ja yhdistelmiä. Toinen merkittävä inspiraation lähde oli Radiomafian legendaarinen kokeellisen ja elektronisen musiikin erikoisohjelma Avaruusromua, jonka kautta Suopajärvi sukelsi konemusiikin ja ambientin maailmaan. Hän tutustui myös 1960-luvun suomi-undergroundiin, minkä vaikutus Suopajärveen taiteeseen on suoraa laatua.

Syyskuun 11. päivänä perustettu, edelleen aktiivinen Riukupastori! on Suopajärven yhtyeistä tunnetuin. Kulttimaineesta nauttiva yhtye ammensi alkuaikoinaan niin jazzista kuin hardcore-punkista, joka oli Suopajärven uusin ihastuksen kohde. Hän kokeekin Riukupastori!:n muotoutumisen suurena urakäänteenä; bändi ei ollut edellisten tapaan pelkkä projekti, vaan ylpeästi eteenpäin puskeva ja nopeasti kulttimaineeseen noussut avantagarde-ryhmä.

Suopajärvi jatkoi myös äänikokeilujen tekemistä ja niitä nauhoitellen. Äänestä itsestään tuli hänelle hyvin tärkeä, ja mikä tahansa kiinnostava ääni saattoi päätyä varsinaiseksi kappaleeksi. Hän myös syventyi sanoittamiseen imien vaikutteita mm. Kari Peitsamolta ja ennen 50-lukua ilmestyneistä lääkärikirjoista. Myöhemmin kirjoittamiseen kannustivat lisäksi Timo K. Mukan, Charles Bukowskin ja Daniil Harmsin tuotannot.

Ville A.E. Suopajärven taiteen punainen lanka on kokeilu. Musiikissa, erityisesti äänittämisessä hänen intohimonsa on rosoisuus. Hän ei ole vuosiin uskonut huonoon tai hyvään musiikkiin: ”Vaikka tietysti on musiikkia, mikä minua erityisesti miellyttää ja mikä vähiten, mutta olen lähtökohtaisesti kiinnostunut kaikesta musiikista”.

Ville Suopajärvi
Taiteilijanimi: Ville A.E. Suopajärvi, Hepolöysä, Orjo Kottara
Paikkakunnat: Rovaniemi, Jyväskylä, Turku
Aktiiviura: 2000-2009, 2010-luku, 2020-luku
Tyylisuunnat: avantgarde
Soittimet: huuliharppu, kitara, kosketinsoittimet, laulu, trumpetti
Yhtyeet: Äläpä
Hepolöysä
Klaus Herde
Puiset Heilat
Riukupastori!
Tissit
Vindi Karlos
Vinne
Soolojulkaisut: Kimpoilevat kivet (2011 267 Lattajjaa)
Sydämenmuotoisia sylkikuplia (2011 Ville Suopajärvi)
Samoilla silmillä ; Kimpoilevat kivet (2014 267 Lattajjaa)
Maisemakuvia somesta (2017 Linnaea et mimosa)
Instant karma (2020 Viipurin piraatti)
Loud Landscapes (2020 Viipurin piraatti)
Seasick Shellsound (2020 Viipurin piraatti)
Te ette ole te (2021 Ville Suopajärvi)