Forn

Forn on Rovaniemellä syntynyt lappilaislähtöinen heavy metal -muusikko, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä luovalla alalla Helsingissä.  Hän ja hänen Black Crucifixion -yhtyeensä kuuluvat ns. black metal – alakulttuurin pohjoismaisiin pioneereihin. Yhtye on hiljaiselon jälkeen uudelleen aktivoitunut ja julkaisee uuden albumin ”Hope of retaliation” toukokuussa.

Forn löysi rockmusiikin viisivuotiaana isosiskon äänittämältä Hanoi Rocks – kasetilta.  Ennen pitkää rockin polku johti Waspin, Kissin ja Metallican kautta kohti raskaampaa ja kunniahimoisempaa heavy rockia.  Viimein kaverin levyhyllystä löytyneet brasilialaiset ja eurooppalaiset underground-metalbändit veivät nuoren miehen lopullisesti mennessään - eikä mikään ollut enää ennallaan. Vuonna 1986 raskaaseen rockiin hurahtanut Forn hankki ensimmäisen sähkökitaransa, kun Rovaniemen Musiikkimestareilta löytyi käteen istuva ja silmää miellyttävä Cort Stratocaster. Soitin on edelleen Fornin kotikäytössä biisien kirjoittamisessa – keikkakäyttöön se ei ole aikoihin taittunut.

Forn perusti Black Crucifixionin vuonna 1991 yhdessä Demonic Blacksoulin sekä Beherit-yhtyeen rumpalin Sodomatic Slaughterin kanssa. Bändi soitti ensimmäisen keikkansa Oulussa Day of Darkness -tapahtumassa, jossa esiintyivät mm. myöhemmin maailmanmaineeseen kohonneet Sentenced ja Amorphis -yhtyeet. E.Henrik Juujärvi liittyi Black Crucifixioniin seuraavana kesänä. Black Crucifixion oli rovaniemeläisen  Beheritin ja Oululaisen Impaled Nazarene -yhtyeen ohella maailmanlaajuiseksi kasvaneen black metal –musiikki- ja taideilmiön edelläkävijöitä. Merkille pantavaa on. että Black Crucifixion loi itselleen laajan verkoston maailmalle aikana ennen Internetiä. Vuonna 1992 rovaniemeläiset teinipojat harvoin saivat levytyssopimuksia ulkomaalaisten levy-yhtiöiden kanssa.  Black Crucifixion allekirjoitti omansa itävaltalaisen Lethal Recordsin papereihin, jonka omistaja oli vaikuttunut bändin demokasetista levykaupassa Los Angelesissa.

Vuonna 1994 Forn ja E.Henrik laittoivat Black Crucifixionin telakalle ja alkoivat soittaa Promethean-nimellä progressiivisempaa rockia Pink Floydin, Jethro Tullin, Genesiksen ja Wigwamin hengessä. Yhtyeen Black Crucifixion -taustan vuoksi Prometheanin molemmat kokopitkät albumit (1997 ja 1998) julkaisi italialainen taiteellisesti kunnianhimoiseen metallimusiikkiin erikoistunut levy-yhtiö. Seitsemänhenkinen Promethean soitti vuosien varrella ainoastaan kolme keikkaa, kaikki Rovaniemellä.  Prometheanin jälkeen Forn vietti musiikillista hiljaiseloa aina vuoteen 2006, jolloin Black Crucifixion julkaisi kymmenen vuoden ajan työstämänsä Faustian Dream -levyn Hollannissa ja Yhdysvalloissa. Huolimatta hurjan pitkäksi venyneestä hiljaiselosta yhtyeen kulttimaine oli säilynyt alanharrastajien parissa, ja nyt kokonaan uusi kuulijakunta sai myös yhtyeen varhaistuotantoa kuullakseen uudelleen julkaisujen muodossa. Vuonna 2009 Black Crucifixion palasi konserttilavoille ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1991 ja kiersi Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa ja seuraava vuonna kotimaassa. 

Black Crucifixionin juhlavuoden albumi ” Hope of Retalation” ilmestyi 6.5.2011. Levy koostuu neljän uuden kappaleen lisäksi viiden vanhan klassikkobiisin liveversiosta. 

”Bändin sisäinen kemia on kohdallaan ja se varmasti myös näkyy sekä kuuluu yleisölle. Hyvällä keikalla bändin ja yleisön välillä todella kulkee energiaa molempiin suuntiin."

Forn
Paikkakunnat: Rovaniemi, Helsinki
Aktiiviura: 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: heavy rock
Soittimet: kitara, laulu
Yhtyeet: Black Crucifixion
Promethean
Muuta: Valokuva julkaistu artistin luvalla. Krista Kekkonen (c).