Leo Siirtola

Leo Siirtola (1927-2003) syntyi Kittilässä, Jeesiöjärven rannalla. Hänen isänsä soitti harmonikkaa ja Siirtola kiinnostuikin musiikista jo lapsena. Viulistin tie alkoi nelivuotiaana kun muuan kirvesmies teki hänelle soittimen sikarilaatikosta ja hevosen häntäjouhista.

Omintakeisella tyylillä soittanut Siirtola oli itseoppinut viulisti, joka soitti paikallisissa tansseissa. Aikaa myöten hänen soitinvalikoimansa laajeni käsittämään haitarin, mandoliinin, sahan ja huuliharpun. 1970-luvun puolessavälissä Siirtola teki ensimmäisen oman sävellyksensä. Koska hän ei osannut kirjoittaa nuotteja, hän nauhoitti kappaleen kasetille, josta Jouko Tekoniemi kirjasi sen nuoteiksi. Siirtola ja hänen sanoittajavaimonsa Leena tekivät vuosien varrella melkein sata laulua ja viisi omakustanteena julkaistua äänitettä. Vuonna 1976 tehtiin tunnetuin kappale ”Kylmän kukkia”.

Siirtola soitti monissa kansanmusiikkitapahtumissa ja oli vakiovieras muun muassa Jutajaisissa ja Kaustisen festivaaleilla. Soittomatkat suuntautuivat myös ulkomaille ja kaukaisin esiintymispaikka olikin Havaiji. Leena Siirtola on kirjoittanut vuonna 2006 elämäkerran Leo Siirtola: Lapin pelimanni.

Lähde:
Lehtola, Jorma: Laulujen Lappi - tarinoita haavemaasta, s. 166–167, 2007.