Irma Tapio

Torniolaisella Irma Tapiolla on takanaan pitkä laulajanura. Hän syntyi vuonna 1946 ja esiintyi jo lapsena radiossa lastenohjelmissa. 1950-luvulla hän esitti televisiossa Ahti Sonnisen joululauluja.

Tapio perusti 15-vuotiaana Pirkan Neidot-lauluyhtyeen, joka lauloi aluksi negrospirituaaleja ja myöhemmin folkia ja kansanlauluja. Vuonna 1966 yhtye levytti Scandialle singlen. He lauloivat myös Scandian kokoelmalevyillä ja esiintyivät TV:ssä ja erilaisissa tilaisuuksissa.

Vuonna 1978 Tapio levytti ensimmäisen albuminsa, Ihmiseltä ihmiselle. Samoihin aikoihin hän teki yhdessä Maija Hapuojan kanssa perinteisiä lastenlauluja sisältäneen levyn Hopoti hopoti. Lisäksi hän on laulanut cover-versioita muu muassa Syksyn Sävel-kilpailun kappaleista.

Tapio oli yksi Fantastic Four-kokoonpanon jäsenistä. Jazz-musiikkia soittanut ryhmä esiintyi paitsi kotimaisissa juhlatilaisuuksissa myös ulkomailla Azerbaidzania myöten. Fantastic Four julkaisi ensimmäisen, suomalaisista ikivihreistä koostuvan pitkäsoittonsa vuonna 2001.

Tapion on tehnyt pisimmän uransa taustalaulajana ja häntä kuullaankin lähes kaikkien Suomen huippuartistien levyillä. Hän on myös tehnyt elokuva- ja mainosmusiikkia laulaen esimerkiksi Uuno Turhapuro-elokuvien tunnusmusiikin yhdessä Monica Aspelundin kanssa. Hän on laulanut useissa kuoroissa sekä konserteissa ja tehnyt trubaduurikeikkoja. Lisäksi Tapiota työllistää The Finnish Adiemus Singersien managerointi. Ryhmä on kiertänyt ympäri maailmaa sinfoniaorkesterin ja kapellimestarinsa Karl Jenkinsin kanssa.

Tapiolla on myös oma kiinteistövälitysyhtiö, jossa hän itsekin työskentelee kiinteistövälittäjänä.

Lähteet:

Latva, Tony: Iskelmän tähtitaivas: 500 suomalaista viihdetaiteilijaa, s. 428–429, 2004.

Irma Tapio
Paikkakunnat: Tornio
Aktiiviura: 1950-luku, 1960-luku, 1970-luku, 1980-luku
Tyylisuunnat: folk, jazz, kansanmusiikki
Soittimet: laulu