Aivoproteesi

Aivoproteesi oli rovaniemeläinen hardcore-punk yhtye, joka perustettiin vuonna 1982. Sekä Pekka Pernulla että Jari Mikkolalla oli kummallakin tahoillaan omat bändinsä, mutta tutustuttuaan toisiinsa he päättivät yhdistää ne Aivoproteesi-nimen alle.

Aivoproteesi soitti ensimmäisen keikkansa vuonna 1982 Rovaniemellä Ounasvaaran yläasteella järjestetyssä diskossa. Bändi soitti vain muutaman kappaleen ennen kuin diskon järjestäjä halusi heidät pois lavalta. Bändin silloinen rumpali lähti heti tämän jälkeen ja tilalle otettiin Yki Zimmerman, jonka soittotaitojen ansiosta bändin omien kappaleiden tekeminen pääsi vauhtiin. Lisäpotkua kehitykseen tuli myös ensimmäisestä oikeasta treenikämpästä Ounasvaaran Majalla ja Sekasorto-zinen tekemästä pienlehtihaastattelusta.

Bändin toinen keikka oli samana vuonna Puntala Rockissa. Aivoproteesin ei ollut tarkoitus esiintyä siellä, mutta paikalla yleisönä ollut bändi sai napattua itselleen yllättäen vapautuneen soittoajan. Syksyllä osa Aivoproteesin jäsenistä oli mukana Sadankomitean toiminnassa ja sai sitä kautta mahdollisuuden osallistua Rovaniemellä järjestettyyn hc-tapahtumaan, Varjo-Itsenäisyyspäivään. Syksystä 1983 eteenpäin Aivoproteesilla oli pari keikkaa kuukaudessa enimmäkseen Rovaniemen seudulla.

Vuoden 1984 aikana bändistä ilmestyi paljon pienlehtijuttuja ja kasettikyselyitä tuli ulkomailta asti. Bändistä tehtiin pari haastattelua valtakunnalliseen radioonkin. 9.6.1984 Aivoproteesi kävi äänittämässä osuutensa ”Yalta hi-life”-kokoelmaan Oulun Soundmix-studiolla. Saman vuoden lopulla julkaistussa kokoelmassa oli kahdeksan Aivoproteesin kappaletta ja sen kansi oli bändin basistin Jussi Pernun tekemä. Kokoelma jäi Aivoproteesin ainoaksi oikeassa studiossa äänitetyksi.

Alkuvuodesta 1985 ”Yalta hi-life” alkoi saada paljon huomiota hc-piireissä maailmanlaajuisesti ja sitä kautta Aivoproteesikin noteerattiin entistä useammin. Kysynnästä huolimatta bändin sisäiset erimielisyydet johtivat sen hajoamiseen saman vuoden kesällä. Bändin jäsenet ovat sittemmin soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa.

Aivoproteesi
Paikkakunnat: Rovaniemi
Perustettu: 1981
Lopetti toimintansa: 1985
Aktiivikausi: 1980-luku
Tyylisuunnat: punk rock
Kokoonpanossa vaikuttaneet: Jari Mikkola
Jussi Pernu
Pekka Pernu
Yrjö Zimmermann
Julkaisut: Yalta Hi-life (1984 Barabbas Records)
Punk ja yäk! - Suomipunk 1977-1987 (2009 Stupido Records)
Karsinaan (2020 Finnish Hardcore)
Pommisuoja (2022 Roku Records, Vox Populi Records)
Muuta: Valokuva 1983 (c) Lapin Kansa.