Matti Kanabro

Kemijärven Joutsijärveltä kotoisin oleva Matti Kanabro on tunnettu rustiikkisen herkullisesta viulusoundistaan.  Kanabron lapsuudenkodissa ei musiikkia harrastettu, mutta sen pariin kannustettiin pienestä lähtien.  Seitsemänvuotiaana Kanabro tunnusteli muutaman kuukauden viulunsoittoa, mutta vaihtoi viulun myöhemmin muutamaksi vuodeksi pianoon. Näitä molempia hän opetteli sallalaisen legendaarisen musiikin monitoimimiehen Matti Luukisen johdolla. Yläasteen hän suoritti Luopioisissa, sisäoppilaitos-tyyppisessä Aitoon kotitalouskeskikoulussa. Yhdessä veljensä kanssa he kuuntelivat Iron Maidenia, jonka melodioita ja riffejä he opettelivat soittamaan Sallasta hankittujen sähkökitarapakettien avulla.  Murrosikäisenä Matti alkoi myös kiinnostua enenevässä määrin heavy rockin ääri-ilmiöistä, erityisesti black metallista. Samoihin aikoihin syntyivät myös ensimmäiset omat sävellykset.

Paluumuutto pohjoiseen koitti, kun oli aika mennä lukioon Kemijärvelle. Paluu oli teini-ikäiselle ystävät etelään jättäneelle Kanabrolle henkisesti raskas, ja sitä kuvasi myös yhä tummemmaksi muuttuva musiikkimaku. Yhtyeet kuten Mayhem ja Emperor kolahtivat nuorelle lukiolaiselle, jolle black metal merkitsi ennen kaikkea filosofisesteettistä kokonaisuutta sekä kriittistä asennoitumista dogmaattisia uskomusjärjestelmiä kohtaan. Näihin aikoihin hän myös kokeili ensimmäistä kertaa bändisoittoa paikallisessa metalliyhtyeessä. Abiturienttivuotena Kanabro tutustui luokkakaverinsa kautta norjalaiseen Ulveriin, jonka monipuolisuus aukaisi hänen korvansa ja johdatti hänet uusille, vielä kartoittamattomille musiikillisille vesille, joista mainittakoon esim. skotlantilaisen Shirley Mansonin tähdittämä Garbage. 

Lukion jälkeen Kanabro kävi Sodankylässä armeijan, jonka jälkeen hän vietti vuoden Limingan taidekoulussa.  Siellä Kanabro löysi Nick Caven  ja PJ Harveyn, joista erityisesti em. tummanpuhuva musiikki toimii yhä edelleen hänen kaikkein keskeisimpänä inspiraation lähteenä. Omia kappaleita syntyi isän maatilalta löytyneellä, kuolleen velipuolen akustisella kitaralla. Vuonna 2002 Kanabro aloitti kuvataidekasvatuksen opinnot Lapin yliopistossa ja alkoi kiinnostua yhä enemmän vanhemmasta akustispainotteisesta musiikista. Seuraava merkittävä musiikillinen löytö oli Vesa-Matti Loirin Eino Leino - levytykset ja Tapio Rautavaaran klassikot, jotka innostivat ottamaan uudeksi ilmaisualueeksi myös laulun. 

Vuosikymmenen puolivälissä Matti oli mukana veljensä Villen ääniteknologian opintoihin liittyvällä lopputyöllä, jonka lopputuloksena syntyi yhteinen Matin omista kappaleista koostuva äänite Kanabrot. Samoihin aikoihin hän löysi kirpputorilta vanhan viulun, joka tuntui tällä kertaa istuvan käteen kuin valettu. Innostus viulunsoittoon oli suuri, ja muutaman kuukauden kuluttua hän soittikin jo "vanhoja mustalaisralleja" soittaneen Orkestar Business Classin viulistina. Villeistä keikoistaan tunnettu yhtye lopetti toimintansa vuonna 2008. Nykyisin hän soittaa viuluaan pajalalaislähtöisessä Surunmaassa keikkaillen Suomessa ja Ruotsissa sekä 7-henkisessä Small Boys – orkesterissa ”irkkua, kantria ja americanaa”. Häntä voi kuulla myös erilaisissa projekteissa opiskelijoiden humppaorkesterista lyhytelokuvan soundtrackille. Myös veljensä Villen kanssa hän keikkailee silloin tällöin Kanabrot-duon kanssa. Lisäksi hän opettaa kitaransoittoa Rovaniemen Musiikkikoulussa.