Harri Mommo

Harri Mommo on rovaniemeläinen muusikko, tuottaja, opettaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Harri
 Mommon ensikosketus äänten aikaansaamiseen tapahtui sähköuruilla 1970-luvun lopulla. Kiipparit
syrjäytti kuitenkin harmonikka, jota hän alkoi soittaa kymmenen ikäisenä kansalaisopistossa.  Vuoden mittaiseksi jäänyt opintorupeama on jäänyt toistaiseksi ainoaksi muodolliseksi musiikin opiskeluksi. 

14-vuotiaana Harri alkoi opetella omatoimisesti kitaransoittoa. Harri käyttikin soittimensa parissa paljon aikaa ”experimentaaliseen puuhasteluun” ja lopulta kitara asettui syliin oikein päin. Harrin tavoitteena oli paitsi mallintaa kitaralla mielessä kaikuvat äänet, myös äänittää ne. Ensimmäiset tuotokset tallentuivat kahta kasettinauhuria hyväksi käyttäen. ”Miksaamalla edelliset stemmat toiselle nauhalle, samanaikaisesti soittaen uutta raitaa, sain koostettua moniraitaäänityksiä. Myöhemmin sain tietää että muuan Les Paul oli harrastanut menestyksekkäästi samaa noin kolme vuosikymmentä aikaisemmin”,Harri kertoo. Ensimmäiset bändiharrasteet 1980-luvulla palvelivatkin yksinomaan äänityksiä.  Harri taltioi yli 300 sovitusta cover-kappaleista ja omat sävellykset päälle. 

Harri on tunnettu monipuolisesti ja ennakkoluulottomasta suhtautumisestaan musiikkiin. Hän ei vanno erityisesti tietyn musiikkityylin nimeen, vaan nauttii niin hengellisen kuoromusiikin kuin henkevän heavy metallin työstämisestä.  Lisäksi tiedetään miehen hurahtaneen tekniikkaan ja kaikenlaiseen rakenteluun.  Äänitysteknisten innovaatioiden saralta mainittakoon omavalmisteinen kaikukammio, eristetty laulukaappi ja psykoakustinen äänenmuokkauslaite.  ”Nykyisin nämä mekaanisten laitteiden aikaansaamat efektit lisätään signaaliketjuun hiirellä klikaten”, hän mainitsee.
Äänten taltiointiharraste eteni analogisesta 4-raiturista 8-raituriin, jonka jälkeen Harri investoi uudehkon henkilöauton hinnan verran 16-raitaiseen lineaariseen digitaalijärjestelmään miksereineen. Samaan aikaan hän alkoi saada toimeksiantoja artisteilta ja bändeiltä äänitysten merkeissä. Julkaistut äänitteet kattavat musiikkityylejä hengellisestä rockiin ja kirjavasti siltä väliltä.

Ensimmäisenä pöytälaatikosta ulos karanneena kappaleena Harri pitää armeijassa kirjoitetun TJ-laulun ”Viisaat pääsee vähemmällä”, josta kopiot levisivät kasarmilla nopeasti. Asepalveluksen jälkeen hän alkoi saada enemmän ja enemmän pyyntöjä  sävellysten, sanoitusten ja sovitusten tekemisestä. 

1990-luvun puolivälissä Harri leikitteli kaverinsa kanssa kieli poskessa ajatuksella perustaa tanssimusiikkia esittävän kokoonpanon, olivathan he jo ehtineet säestää tangokuninkaallisia ja muita ”pystysolisteja”. 
Tanssiorkesteri Tesipeli perustettiin vuonna 1997. Yhtyeen keikkailu on ollut välillä kiivastahtista, mutta nykyisin keikkatilauksia otetaan vastaan enemmän fiiliksen mukaan. Tärkeää on, että homma ei maistu puulta. Keikkareviirinä on ollut lähes koko Suomi Jyväskylästä pohjoiseen. Omien bändien lisäksi Harri on soittanut erilaisissa metalli-, jazz- ja big band-musiikkia soittavissa kokoonpanoissa. Hänen sävellyksiään on levytetty ja esitetty Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Virossa ja USA:ssa. 2000-luvulla häntä pyydettiin tekemään äänite musiikilliselle harrastajateatteriryhmälle. Pian Harrin rooli muuttui ryhmässä äänittäjästä säestäjäksi sekä säveltäjäksi, käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Tällä hetkellä Harri Mommoa työllistää säveltämisen, sanoittamisen, sovittamisen ja äänittämisen lisäksi kokoonpanot Tesipeli, Broadroad, Räväsojan Känsäkourat sekä näistä tuoreimpana kantria esittävä  The Ramsons.

Harri Mommo
Paikkakunnat: Rovaniemi
Aktiiviura: 1980-luku, 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: country, heavy rock, iskelmä, rock, tanssimusiikki, viihdemusiikki
Soittimet: basso, harmonikka, kitara, laulu, syntetisaattori
Yhtyeet: Tesipeli
The Ramsons
Hyvät Hyssykät
Broadroad
HarMony Studio Orkesteri
Trimmer
Soolojulkaisut: Across the line (2013 Facemaking Productions)
One more try (2014 Facemaking Productions)
Muuta: Valokuva julkaistu Harri Mommon luvalla