Raudaskoski Twins

Kaksosten varhaisvuodet

Raudaskosken kaksoisveljet Harri ja Hannu (s. 1959) kävivät syntymässä Lahdessa, mutta ovat muuten paljasjalkaisia rovaniemeläisiä kulttuurikodin kasvatteja. Musiikkia kuunneltiin putkiradio-levysoittimesta; Kipparikvartettia, Olavi Virtaa ja klassista musiikkia. 1970-luvun taitteessa poikien äiti hankki kotiin Philips-stereot, jonka mukana tuli paketti vinyylilevyjä. Molemmat veljekset muistavat vaikuttuneensa Ray Charlesista ja Tom Jonesista sekä Harry Belafontesta. Myös kantri ja negrospirituaalit olivat mieluisia. Kun perhetuttu Nils-Aslak Valkeapää kaivoi eräällä vierailullaan laukustaan poron kuivalihan lisukkeeksi Miriam Makebaa, oli musiikillinen kokemus jo maaginen.

Pikkuhiljaa soittaminen tuli mukaan kuvioihin. Harri sai käsiinsä akustisten kitaran ja alkoi opetella radiostaan kuulemiaan kappaleita.  Äitinsä levyhyllystä hän nappasi myös Elmore Jamesin ja John Brimin Tough-levyn, mutta totesi sen olevan ”musiikiksi liian väkevää”. Mieleen olivat jääneet kuitenkin kansikuvan lyhytvartiset mustat nahkakengät, jotka hän onnistui lopulta hankkimaan aikuisiällä. Saatuaan äidiltään lahjaksi 4-raitakelanauhurin, loksahti lopulta myös blues paikoilleen omien äänitysten myötä. Pian esim. Willie Dicksonin Backdoor Manin kaltaiset arvoitukset alkoivat sointu soinnulta ratketa. Myös Hannu innostui Harrin esimerkistä kitaransoitosta, mutta kun oli aika perustaa bändi, sai Hannu tyytyä ”huonoimpana” soittajana bassokitaraan.

Rectum Group (1973–1976)

Kun Harri alkoi soitella kitaraa yhdessä yläkerrassa asuvan Ervastin Teron kanssa, syntyi pian idean bändin perustamisesta. Hannu värvättiin pehmeällä painostuksella basistiksi, ja rumpaliksi saatiin puolestaan Martti Leppä. Harri alkoi lisäksi laulaa, koska hänelle oli kaikista suurin ääni. Rectumin ensimmäinen treenikämppä sijaitsi Laurin pirtillä, ja homman nimi oli tiukka rock and roll a’la Hurriganes, jonka ensimmäinen levy oli kolahtanut veljeksiin.  Hannun mukaan Harrin kitarasoolot olivat aluksi ihan hirveitä, koska esikuvillensa uskollinen Harri oli ennen kaikkea tarkka nimenomaan oikeista soundeista, ei niinkään tekniikasta.  Soittotaidon kohetessa myös repertuaari alkoi laajentua mutkikkaamman rytmimusiikin suuntaan. Lisäoppia saatiin kolmena kesänä Kajaanin ja Paltamon pop- ja jazzleireiltä, joissa opettajina toimivat kotimaiset huippuammattilaiset Olli Ahvenlahdesta Pekka Pöyryyn. Yhtye keikkaili mm. Ivalossa, Kemijärvellä, Tervolassa ja Rovaniemellä, missä erityisesti Valsalla oli merkittävä rooli keikkapaikkana. 

Tiet erkanevat

Tultuaan täysikäisiksi 70-luvun lopulla veljesten tiet erkanivat. Armeijan jälkeen Harri muutti muusikoksi Helsinkiin ja Hannu opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun. Molemmat soittelivat ahkerasti monissa erityylisissä kokoonpanoissa tanssimusiikista jazziin. Vuonna 1986 Hannu muutti takaisin Rovaniemelle saatuaan opettajapestin vastaperustetusta Steiner-koulusta ja myi kaikki soittokamansa pois. Samoihin aikoihin Harri opiskeli Ikaalisten soitinrakennuslinjalla, jossa hän perusti yhdessä Veli-Matti Järvenpään kanssa texmex-yhtyeen, johon myös Hannu liittyi hetkeksi mukaan basistiksi löytäen soittamisen ilon uudelleen. 90-luku sujui häneltä opettaessa ja keikkoja tehdessä. Harri puolestaan alkoi soittamisen ohella perehtyä vahvistimien rakentamiseen ja huoltamiseen, joiden parissa hän työskentelee vielä tänäkin päivänä. Hannu puolestaan aloitti populaarimusiikin läänintaitelijana vuonna 2009 ja soittelee edelleen useassa kokoonpanossa. 

Raudaskoski Twins

Vuonna 2009 Hannu ja Harri esiintyivät pitkästä aikaa jälleen yhdessä. Roots and River -festivaaleja varten oli perustettu Raudaskoski Twins, ja ohjelmistona oli molempien yhteiset suosikkikappaleet. Kaksosilla ja yleisöllä oli niin mukavaa, että hommaa päätettiin jatkaa. 

Raudaskoski Twins
Paikkakunnat: Rovaniemi
Perustettu: 2009
Aktiivikausi: 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: blues, country, funk, rock
Kokoonpanossa vaikuttaneet: Harri Raudaskoski
Esko Ollila
Hannu Raudaskoski