Desert Planet

Desert Planet on lappilainen elektronista musiikkia, tarkemmin bitpoppia esittävä yhtye. Kokoonpanoon kuuluvat Jukka Tarkiainen, Jari Mikkola ja Antti Hovila. Yhtye on perustettu Rovaniemellä vuonna 1999.

Desert Planetin elektroninen musiikki on saanut vaikutteita 1980- ja 1990-luvun videopeleistä. Keskeisinä lähtökohtina musiikille ovat olleet 8-bittiset videopelit ja 1980-luvun kolikkopelit. Yhtye on käyttänyt musiikissaan myös vaikutteita tv- ja elokuvamusiikista ja videopelikulttuurista yleisemminkin. Desert Planetin musiikkiin vaikuttaa myös muusikkojen tausta pohjoisissa kitararock-yhtyeissä Jalla Jalla ja Greenhouse A.C.

Desert Planet musiikki edustaa myös lo-fi-liikehdinnän uutta aaltoa. Lo-fi-musiikki on Hi-Fi-musiikin vastakohta. Lo-Fi vastustaa yleisesti musiikkibisneksen keskittymistä ja kannustaa vastavuoroisesti tuottamaan musiikkia "tee-se-itse" -hengessä. Lo-fi-musiikki tuotetaan pääasiassa halvoilla laitteilla ja tietokoneohjelmilla. Lo-fi-musiikin jakelu tapahtuu omia kanavia pitkin – yleensä Internetin kautta.

Desert Planet yhtyeen science fiction -henkiset musiikkivideot ja niissä esiintyvä b-luokan estetiikka toistuu myös bändin keikoilla. Yhtye esiintyy itsetehdyissä avaruusasuissa vihreine kypärineen ja valkokankaalle heijastetaan tyylin mukaisia videoprojisointeja. Projisoiniten tyylilaji on osittain 1980-luvun videopeleistä tuttua pelkistettyä minimalismia pikseli-hahmoineen. Projisoinneista vastaa vj Antti Hovila.

Desert Planet syntyi Jukka Tarkiaisen sooloprojektina vuonna 2001. Ensimmäinen albumi  ”Asteroid Hoppper” julkaistiin omakustanteena. Levyllä Tarkiainen yhdisti omia kokemuksiaan 80-luvun videopeleistä, tieteiselokuvista. Saman vuoden syksyllä Jari Mikkola ohjasi musiikkivideon "Asteroid Hopper", jonka jälkeen hän liittyi yhtyeeseen.

Vuonna 2003 Desert Planet julkaisi toisen albuminsa ”Joystick Pop” Spinefarmin ODOR-levymerkillä. Saman vuoden sykynä yhtye pääsi edustamaan Suomea Ranskaan suomalaista musiikkia esitteleville juhlaviikoille.

Vuonna 2004 Desert Planet solmi levytyssopimuksen saksalaisen 9pm-recordsin kanssa, ja siitä lähtien yhtye on tehnyt useita kiertueita saksankielisessä Keski-Euroopassa. Ensimmäinen kiertue tehtiin toukokuussa 2005. Vuonna 2008 yhtye vieraili kaksi kertaa Venäjällä.

Joulukuussa 2005 Lapin läänin taidetoimikunta myönsi Desert Planetille vuoden 2005 Lapin läänin taidepalkinnon. Perusteluina palkitsemiselle oli mm. omatoiminen kulttuurivienti Keski-Eurooppaan, uuden tekniikan omaperäinen käyttö pop-musiikissa ja yhtyeen uutta luova Internetin käyttö. Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. taidemaalari Reidar Särestöniemi, saamelaistaiteilija Nils Aslak Valkeapää, kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom.

Desert Planet
Paikkakunnat: Rovaniemi, Sodankylä
Perustettu: 1999
Aktiivikausi: 1990-luku, 2000-2009, 2010-luku
Tyylisuunnat: elektroninen populaarimusiikki, tekno
Kokoonpanossa vaikuttaneet: Jari Mikkola
Jukka Tarkiainen
Antti Hovila
Julkaisut: Asteroid hopper (2001 Desertplanet.com Records)
Dune buggy (2002 Odor Records)
Joystick pop (2003 Ranka Recordings)
It's a trap! reader's companion vol. 1 (2004 It's a trap)
Turbo tellytunes (2004 Desertplanet.com Records)
Mario built my hot rod (2005 Stupido Records, 9 PM Records)
Tervetuloa Kioskiin vol. 4 (2007 Humppa records)
Aska-Osaka virtual highway (2007 Desert Planet)
Moonrocks (2008 Stupido records)
Mortal kombo (2010 Desert Planet)
Extra ball : best of the early sold out releases + (2010 9:PM Records, Stupido Records)
Muuta: Valokuva julkaistu Jari Mikkolan luvalla.